Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenny razowy z dodatkiem mąki orkiszowej

 

Mój zakwas ma już prawie 3 tygodnie i ma się dobrze. Myślę ,że czuje się świetnie na swojej półeczce w lodówce, a  tylko raz w tygodniu wola jeść.  Ale musi sobie zapracować..........i pracuje bez zastrzeżeń.

Kolejny chlebek na zakwasie wyrósł bardzo fajnie, ale wciąż z małą pomocą drożdży. Połączenie mąki pszennej razowej z orkiszową okazało się bardzo fajnym pomysłem. Chlebek  ładnie się upiekł, a w smaku również świetny. Miękki , puszysty miąższ, dużo dziureczek, chrupiąca skórka... i to mnie cieszy.  Chleb zaliczam do udanych.

Chlebek upiekłam  na podstawie połączenia  rożnych przepisów opierając się na proporcjach sugerowanych przez producenta mąki.

Składniki na małą foremkę 25/7 cm

  • 1/2 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
  • 250 g mąki pszennej razowej
  • 160 g mąki orkiszowej
  • 300 ml wody 
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki nasion słonecznika/plus na posypanie/
  • 1 łyżka nasion lnu

 

Wykonanie:


Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Do głebokiej miski wsypać obie  mąki, cukier, sól wymieszać, a następnie wlać zakwas , drożdże i wodę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą miksera z metalowymi mieszadłami lub ręcznie. Wyrabiać chwilę ,aż ciasto utworzy  gładką, zwartą masę. Pod koniec dodać nasiona lnu i słonecznika. Przełożyć ciasto na stolnicę, uformować kulę ,a następnie umieścić je w misce wysmarowanej olejem/lub oliwą/ .Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Po ok. 30-40 min. odgazować ciasto, przykryć ponownie  i poczekać aż podwoi swoją objętość. Może to trwać godzinę, a czasem dłużej. Wyrośnięte ciasto przełożyć do nasmarowanej foremki /ja wyłożyłam papierem/ posypać z wierzchu ziarnami słonecznika , przykryć z góry folią/lub całą foremkę włożyć do worka/ i poczekać aż chlebek wyrośnie. Nastawić piekarnik na temp.220 st.C. Kiedy ciasto wypełni całą foremkę  wstawić ją do piekarnika. Po upływie 10 min. obniżyć temp. do 190 st. i piec jeszcze chlebek ok.30 min. Upieczony chleb wyjąć z foremki i studzić na kratce kuchennej.


wtorek, 22 maja 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy