Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Bułki na zakwasie /pszenno-razowe/

 

Pyszne,chrupiące bułeczki pszenno-razowe  z dodatkiem sezamu i słonecznika.

Przepis bardzo prosty, a bułeczki przygotowuje się z wielką przyjemnością /a zjada z jeszcze większą/.  Wykorzystałam do tego przepisu zakwas żytni,  ale dodałam również odrobinę drożdży.  Do przygotowanie tych bułek wykorzystałam/częściowo/ przepis "Pracowni Wypieków" na bułki na zakwasie.

 

 Składniki /7-8 szt/:


  • ok.150 g gęstego , aktywnego zakwasu żytniego 
  • 300 g mąki pszennej /Manitoba/
  • 100 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego lub miodu
  • ok. 200 g letniej wody/ należy dostosować do gęstości ciasta/
  • 1/2    łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli

oraz

  • mleko do posmarowania ciasta
  • sezam i słonecznik do posypania

Wykonanie:

Zakwas /dokarmiony  ok.12 godz.wcześniej/ wymieszać z   wodą , drożdżami  i cukrem.  Do głębokiej miski wsypać

obie mąki, oliwę, sól i połączyć z płynnymi składnikami.  Ciasto wyrabiać ok. 6 minut aż  uzyska gładką konsystencję .

Odstawić pod przykryciem w ciepłym miejscu  na ok.40-60  min.

Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyłożyć  je na stolnicę wysypaną mąką i podzielić  na równej wielkości kawałki /ok.8 szt/ .                    Z każdego kawałka uformować kulkę i ułożyć  na natłuszczonej  lub wyłożonej  papierem blaszce.  Bułki  posmarować przy pomocy pędzelka mlekiem i  posypać  ziarenkami sezamu lub słonecznikiem.   Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia /czas  zależy od temperatury pomieszczenia/.  Kiedy  podwoją swoją objętość wstawić je do lekko naparowanego piekarnika,  nagrzanego do temp. ok. 200-220 st.  Piec ok. 15  min. Bułki  powinny się ładnie przyrumienić. Wystudzić na kratce kuchennej.

 

 

sobota, 05 maja 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
panna_malwinna
2012/05/17 08:27:07
Takie chrupiące i rumiane bułeczki to idealny dodatek do śniadania;)