Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Mój pierwszy chleb

Text maker

 

 

  

i tak to się zaczęło.....

 

Składniki:


470 g maki pszennej /chlebowa/

360 g wody

8-10 g soli

3 g świeżych drożdży

 

 

 

 Do dużej miski wlać wodę i rozpuścić w niej drożdże. Dodać mąkę ,sól i wymieszać tak ,aby połączyć składniki.

Ciasto będzie bardzo lepkie i mokre ,ale nie należy się tym przejmować.

Miskę przykryć folią i pozostawić na ok.12-18 godz./temp.min.20 st./

Po upływie tego czasu ciasto powinno urosnąć nawet trzykrotnie  i pokryć się bąbelkami.

 

 

 Blat stolnicy posypać obficie mąką i przesypać ciasto.

Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy  szerokiego noża /łopatki do chleba/.

 Złożyć je kilkakrotnie /jak kopertę/ od dołu ku górze przy pomocy  szerokiego noża /łopatki do chleba/.

 Przykryć folią lub miską  i pozostawić jeszcze na ok.20  min.

Uformować  bochenek i przełożyć na czystą ściereczkę obsypana  obficie mąką lub otrębami  /łączeniem do spodu/,posypać mąka i przykryć.

 Ciasto powinno rosnąc jeszcze ok.2 godz.  Jest gotowe jeśli podwoi swoją  wielkość.

 

 

30 min. przed zakończeniem procesu fermentacji  nastawnic piekarnik na max temp./ u mnie 230 st./i wstawić do niego garnek z pokrywką  /najlepszy gliniany, żeliwny , ale ja użyłam dość solidnego ,  grubym dnem ,  garnka  do gotowania  średnica  28-30 cm /.

Kiedy chleb jest już wyrośnięty wyjąć garnek z piekarnika, zdjąć pokrywkę /UŻYWAĆ RĘKAWICZEK / i energicznym ruchem włożyć go do środka. / bez smarowania i wysypywania mąką- chleb nie przyklei się/.

Przykryć  pokrywką i wstawić do gorącego piekarnika.  Po ok.30 min zdjąć pokrywkę i kontynuować pieczenie jeszcze przez 15-20 min.  Wierzch powinien się ładnie przyrumienić.

Upieczony chlebek wystudzić na kratce.

  

 


 



 

Oto oryginalny film z New York Times z różnych etapach przetworzenia
Kiedy go zobaczyłam wiedziałam,że zaczyna się moja nowa,kulinarna przygoda...........
 
http://www.kucinare.it/ricetta/Pane_senza_impastare__no_knead_bread_-2477.aspx
 
czwartek, 05 kwietnia 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy

Komentarze
russkaya
2012/04/05 20:49:54
Fajniutki ten chlebek :)