Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Focaccia z rozmarynem

Kiedy spróbowałam po raz pierwszy  kawałek  puszystego , pachnącego rozmarynem i skropionego  oliwą ,posypanego grubą solą ciasta zakochałam się w nim  po uszy. Zawsze uwielbiałam ciasto drożdżowe i to w każdej postaci, ale to powalało na łopatki  wszystkie, które jadłam do tej pory. Nie wiedziałam o nim praktycznie nic, bo w naszym kraju nie było jeszcze tak popularne jak obecnie.  Ale na szczęście mogłam je  kupić w każdej piekarni i sklepie spożywczym. Oczywiście w Italii. Bo focaccia to rodzaj włoskiego ,drożdżowego pieczywa.  Może być  doskonałą przystawką przed głównym posiłkiem,  można przygotować z niej znakomite kanapki z dowolnym nadzieniem .

Ale ciasto samo w sobie jest pyszne i można je podjadać bez żadnych dodatków .Dodatki możemy dodać do ciasta. Doskonały smak nadaje ciastu rozmaryn, pomidorki koktajlowe ,oliwki, ziemniaki, cebula i obowiązkowo gruba sól i oliwa z oliwek.

 

Składniki:

  • 300 g maki pszennej/użyłam Manitoba/
  • 10 g świeżych drożdży/lub 3,5 g suchych/
  • 200 ml letniej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • ok. 1 łyżeczki soli

oraz

  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ok.2 łyżeczki grubej soli
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu

 




Wykonanie:
Drożdże rozpuścić w leniej wodzie.  Do miski wsypać mąkę sól i oliwę . Dodać rozpuszczone drożdże  i  zagnieść ciasto / można użyć robot kuchenny  lub mikser /. Uformować kulę i przełożyć ciasto do drugiej miski , w której wcześniej należy wlać łyżkę oliwy i rozsmarować po całej powierzchni. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą lub wilgotną ściereczką i odstawić na 1-2 godz.  do wyrośnięcia /czas rośnięcia ciasta zależy od temp. otoczenia/. Przygotować foremkę.  Można użyć foremki prostokątnej o wymiarach 30/40cm lub uformować  owalny, cienki  placek  /o średnicy. ok. 25-30cm/.  Kiedy ciasto podwoi swoją objętość posmarować ręce oliwą i  przełożyć je do foremki obsypanej mąką lubmować placek.  Opuszkami palców zrobić na całej powierzchni wgłębienia.  Oliwę wymieszać z wodą i polać ciasto, posypać rozmarynem . Odstawić na ok.30 min. do wyrośnięcia.

 Przed włożeniem do piekarnika posypać wierzch grubą solą. 

 Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25min. w temperaturze 220°C na złoty kolor. 

 

Manitoba to mąka z twardej pszenicy kanadyjskiej o zawartości glutenu 13,5 -15 %

piątek, 20 kwietnia 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy