Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Focaccia z oliwkami

Focaccia to doskonałe włoskie ciasto drożdżowe, które można przygotować na  wiele sposobów. Oczywiste, że podstawowymi składnikami są mąka,  drożdże,  woda, sól i oliwa, ale stosuje się rożne proporcje i metody wykonania.  No i dodatki,  które nadają focacci  charakterystycznego smaku i aromatu. Najbardziej popularna jest ta z rozmarynem,  ale doskonale znana jest również focaccia z pomidorkami i oliwkami. I właśnie tym razem przygotowałam tę z oliwkami.  Dodatkowo ciasto wzbogaciłam ziołami, co dało niesamowity smak i cudny zapach.


Podaję proporcje na blaszkę o wymiarach/ok.22×26/

  • 400 g maki pszennej/MANITOBA/
  • 220 ml ciepłej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki cukru
  •  1/4 łyżeczki bazylii i oregano
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 g zielonych oliwek

Drożdże  z cukrem wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody i 1/2 szklanki mąki.Pozostawić do wyrośnięcia.Do głębokiej miski wsypać pozostałą mąkę, wyrośnięty rozczyn, 2 łyżki oliwy, sól, zioła  i wodę.  Ciasto zagniatać kilka minut do utworzenia się gładkiej, elastycznej kuli. Jeśli ciasto wymaga należy podsypać je mąką. Wyrobione ciasto przełożyć do wysmarowanej lub wyłożonej papierem blaszki /lub uformować okrągły placek. Wierzch  ponakłuwać widelcem lub zrobić wgłębienia opuszkami palców, posmarować pozostałą oliwą ułożyć na wierzchu oliwki wciskając je do środka ciasta i pozostawić do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją  objętość/może to trwać ok.godziny/Przed włożeniem ciasta do piekarnika posypać wierzch grubą solą.

Piec ok 20 – 25 minut w gorącym piekarniku/200-220 st./. Ciasto powinno się ładnie przyrumienić.

 

Ten puszysty ,choć cienki włoski chlebek smakuje zawsze , choć trochę inaczej. Wystarczy zmienić dodatki.


poniedziałek, 23 kwietnia 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy