Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Ekspresowe bułeczki z dodatkiem twarożku

 

Są to bułeczki dla leniuszków.

Nie trzeba  długo wyrabiać i  czekać  aż  urosną .

Ciasto zrobi za nas mikser. Wystarczy je rozwałkować , wykroić krążki i wstawić do piekarnika.

 Przepis ten pochodzi z włoskiego programu telewizyjnego, a jego autorką jest Anna Maroni.

Zabierając się z przygotowanie bułek nie byłam pewna rezultatu. Okazało się jednak , że bułeczki wyszły bardzo smaczne.

 Jeśli ktoś nie lubi smaku i zapachu proszku do pieczenia, to jednak nie polecam ich / chyba,  że  zmniejszy się ilość,  ale czy ładnie wyrosną..? nie wiem...../

 

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej 
  • 50 g  maki pszennej razowej
  • 100 g miękkiego, tłustego, białego sera/użyłam stracchino/
  • 100 g startego  żółtego sera
  • 1,5  łyżeczki  proszku do pieczenia
  • 1 jajo /do smarowania/
  • sól  do smaku / dałam płaską łyżeczkę/ 

 

Wszystkie składniki włożyć do miksera i  miksować do połączenia się składników  i utworzenia  gładkiego ciasta.

Jeśli  ciasto wydaje się zbyt gęste można dodać odrobinę mleka.

 Ciasto rozwałkować  na grubość ok.1,5  cm. /jeśli trzeba podsypać odrobiną mąki/

Wykrawać krążki   odpowiadające wielkości naszych bułeczek.

Ułożyć na blasze wyścielonej papierem do pieczenia.

Wierzch posmarować  roztrzepanym jajkiem.

Bułeczki  wstawić do  nagrzanego piekarnika/180 st./na ok.30 min.






czwartek, 26 kwietnia 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy