Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb pszenno- razowy bez wyrabiania

cool photo effects

 

                                                

                                Garnek opanowany!

Kolejny przepis na  chlebek pieczony w garnku. Tym razem jest to chleb pszenno razowy.

I tak jak poprzednie moje chleby nie wymaga wyrabiania  czyli  robi się prawie sam.

Jest pyszny i każdy może go zrobić.

 


Składniki:

  •  200 g mąki pszennej chlebowej
  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 250 g wody
  • 3 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • oraz otręby  pszenne do podsypania
  • siemię lniane do posypania

 

Wykonanie:

W  głębokim naczyniu wymieszać mąkę ,drożdże i wodę.

 Połączyć wszystkie składniki, dodać sól , nasiona siemienia i  ponownie wymieszać.

Przykryć folią spożywczą i pozostawić na ok.14 godz./w temperaturze pokojowej/.

Ciasto jest gotowe, gdy  cała jego powierzchnia pokryta jest pęcherzykami.


Na dobrze omączony blat wyłożyć ciasto i przy pomocy łopatki złożyć kilka razy.

Ciasto jest dość rzadkie, klejące i trudne do uformowania, ale da się zrobić.

 Przykryć folią i pozostawić  na ok. 15 min.

Czystą ściereczkę posypać otrębami .

 Z ciasta uformować bochenek i przełożyć na otręby.

Wierzch posypać siemieniem, przykryć pozostawić na ok.2 godz.

Ciasto w tym czasie powinno podwoić swoją objętość.


Przynajmniej pół godziny przed końcem wyrastania ciasta  włączyć piekarnik i nastawić na temp.230 st.

W piekarniku umieścić garnek/żeliwny, gliniany lub inny żaroodporny/ z pokrywką.


Kiedy ciasto jest odpowiednio wyrośnięte wyjąć garnek z piekarnika/OSTROŻNIE-GORĄCY/ i energicznie przenieść do niego chlebek.

Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika. Piec 30 min. po czym zdjąć pokrywkę i piec jeszcze ok. 15 -20 min.

Wierzch chlebka powinien się ładnie przyrumienić. Po upieczeniu wyjąć z garnka i wystudzić na kratce.


środa, 18 kwietnia 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy