Wszystko zaczęło się całkiem niewinnie.....aż zwykła ciekawość przerodziła się w pasję.........i chyba nadszedł już moment aby podzielić się nią z innymi..
Ocalić polskie nasiona Odszukaj.com - przepisy kulinarne Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów Durszlak.pl Related Posts Plugin for WordPress, Blogger... Ostatnio upiekłam..........
Domowe pieczywo i bułki
Blog > Komentarze do wpisu

Chleb domowy bez wyrabiania - moje drugie podejście


 Z pewną dozą niepewności, ale coraz  odważniej zabrałam się do mojego drugiego wypieku.

Ponieważ pierwszy chlebek był bardzo smaczny postanowiłam podobną metodą przygotować następny.

Zachęcona filmem,który zamieszczam poniżej upiekłam mój kolejny chlebek.


Składniki:

  • 410 g mąki pszennej chlebowej
  • 360 g wody o temp. pokojowej
  • 3 g świeżych drożdży/ lub 1 g suszonych/
  • 1-2 łyżki siemienia lnianego 
  • 6 g soli
  • siemię lniane do posypania
  • otręby pszenne do podsypania

 

Wykonanie:        

  - wodę umieścić w naczyniu,w którym będzie rosło nasze ciasto i rozpuścić

    w niej  drożdże 

  - dodać 3/4 ilości mąki

 - drewnianą łyżką wymieszać składniki/ ok.2-3 min./

  -dodać sól i wymieszać

  -dodać pozostałą mąkę, siemię lniane  i kontynuować mieszanie ok.5 min.

        /nie ma potrzeby wyrabiać dłużej/

   -kiedy mąka wchłonie całą ilość wody i nawet jeśli ciasto nie jest gładkie i lśniące

        należy zakończyć  mieszanie

   -naczynie przykryć i pozostawić na 12-20 godz.                                               

   -blat obsypać obficie mąką

   -zmoczyć dłonie i złożyć kilkakrotnie ciasto

   -uformować bochenek,podsypać otrębami pszennymi

   -posypać z wierzchu siemieniem, przykryć ściereczką i pozostawić na 2 godz.

   -w międzyczasie /po 1 godz. rośnięcia ciasta/ nastawić piekarnik na 230  st.

   -wstawić do piekarnika garnek/żeliwny,gliniany itp./ przykryty pokrywką

   - kiedy ciasto podwoi swoją objętość/po ok.2 godz/wyjąć z piekarnika garnek

    -włożyć do środka wyrośnięty chlebek 

    -przykryć garnek i wstawić do gorącego piekarnika

    -po 30 min. zdjąć pokrywkę i piec  jeszcze 15-20 min.

    -gotowy chlebek wyjąc z piekarnika, zdjąć pokrywkę i wystudzić

 

 

      Pyszny chlebek z dużymi dziurami i  chrupiącą skórką.


                                                                     Kroić po całkowitym przestudzeniu.

                                                                                 
                                                    To dziecinnie proste
                                   wystarczy tylko popatrzeć
                                                                     /nawet jeśli ktoś nie rozumie słów może śmiało zabrać się do pracy,bo skoro dziecko potrafi   ....../

 

 

wtorek, 17 kwietnia 2012, cris-57
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Polecane wpisy